Blog

Check of je webshop voldoet aan de in 2025 verplichte EAA

Vanaf 28 juni 2025 moeten organisaties in de EU voldoen aan de European Accessibility Act (EAA), die hen verplicht hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor iedereen. In dit artikel lees je meer over het wat, waarom, voor wie en hoe je begint.

Vanaf 2025 moet je webshop voldoen aan de EAA

De European Accessibility Act (EAA) is opgezet om een betere ervaring te bieden voor alle internetgebruikers. We gaan in dit artikel niet in op wat digitale accessibility precies inhoudt - hiervoor verwijzen we je door naar een eerdere blogpost - wel gaan we in op de aanstaande wetgeving en hoe je hieraan kunt voldoen met je webshop.

Allereerst, wat valt er onder de EAA? De wet geldt voor zowel digitale als fysieke producten en diensten, waaronder: websites & mobiele apps, webshops & e‑commerce platforms, computers, smartphones & betaalautomaten, digitale klantenservices & selfservicekiosken, online bankieren & e-books, en OV-ticketsystemen & vervoersdiensten. In principe moet elk bedrijf die bovenstaande producten en/of diensten aanbiedt aan de EAA-richtlijnen voldoen, met uitzondering van kleine bedrijven (micro-ondernemingen met minder dan 10 medewerkers en minder dan 2 miljoen euro omzet).

Wat zijn de EAA-eisen en richtlijnen?

  • Websites & apps moeten voldoen aan WCAG 2.1 AA (internationale web toegankelijkheidsrichtlijnen).

  • Gebruikers moeten digitale diensten kunnen bedienen zonder muis (bijv. via toetsenbord of spraak).

  • Digitale content moet toegankelijk zijn voor screenreaders en andere hulpmiddelen.

  • Er moet een toegankelijkheidsverklaring beschikbaar zijn.

  • Digitale producten en diensten moeten toegankelijk zijn, maar fysieke producten (zoals pinautomaten en e-readers) moeten ook bedienbaar en bruikbaar zijn door mensen met beperkingen.

  • Documentatie en handleidingen moeten ook toegankelijk zijn (bijv. voor software of digitale apparaten). Denk hierbij ook aan product PDFs!

  • Klantondersteuning moet inclusief zijn, dus bijvoorbeeld telefonische of online helpdesks moeten bruikbaar zijn voor mensen met gehoor- of spraakbeperkingen.

De drie compliance niveaus van de EAA

De European Accessibility Act (EAA) zelf definieert geen specifieke niveaus van compliance zoals de WCAG-richtlijnen dat doen (WCAG 2.1 heeft niveaus A, AA en AAA). Echter, in de praktijk worden drie niveaus van naleving onderscheiden op basis van de aanpak en voortgang van bedrijven:

  1. Basisniveau (minimale compliance)

    Hierbij voldoe je aan de kernvereisten van de EAA, zoals: digitale producten en diensten toegankelijk maken volgens WCAG 2.1 AA, een toegankelijkheidsverklaring publiceren, basisaanpassingen voor fysieke producten en klantenservice. Vaak zijn hier nog verbeterpunten, maar bedrijven voldoen aan de wettelijke eisen om boetes te voorkomen.


  2. Geavanceerd niveau (volledige compliance)

    Hier gaat het om volledige naleving van de EAA en proactieve toegankelijkheidsmaatregelen, zoals: diepgaande gebruikerstests met mensen met beperkingen, structurele training van ontwikkelaars en contentbeheerders, en regelmatige audits en updates van toegankelijkheidsmaatregelen. Dit niveau helpt bedrijven niet alleen te voldoen aan de wet, maar ook toegankelijkheid als standaard te integreren.


  3. Toonaangevend niveau (inclusieve innovatie)

    Hierbij is de toegankelijkheid volledig geïntegreerd in het DNA van de organisatie. Denk aan: design- en ontwikkelprocessen zijn standaard inclusief, automatische en handmatige toegankelijkheidscontroles, en gebruiksvriendelijke innovaties voor alle gebruikers, niet alleen voor naleving. Dit niveau biedt concurrentievoordelen en zorgt voor een superieure gebruikerservaring voor iedereen.

Bedrijven kunnen zelf bepalen welk niveau ze nastreven, maar minimaal het basisniveau is vereist om boetes en juridische gevolgen te voorkomen. Wil je een voorsprong nemen, dan loont het om door te groeien naar een hoger niveau van digitale toegankelijkheid.

Wat als je niet voldoet aan de EAA?

Lidstaten van de EU moeten boetes en sancties opleggen aan bedrijven die niet voldoen. Hoe streng dit is, verschilt per land. Hoewel de exacte hoogte van de boetes in Nederland nog niet is vastgesteld, kunnen boetes oplopen tot forse bedragen bij aanhoudende non-compliance. De EAA benadrukt daarom het belang van naleving. Lidstaten bepalen zelf hoe ze de wet handhaven, maar de EAA verplicht een klachtenmechanisme voor consumenten. Bedrijven die niet voldoen, riskeren niet alleen juridische sancties, maar ook reputatieschade.

Wat schiet ik er als ondernemer mee op?

Naast het voldoen aan de opgelegde wetgeving, biedt voldoen aan de EAA ook andere voordelen. Door je website beter toegankelijk te maken boor je ook potentieel nieuwe groepen gebruikers voor je website aan. De genoemde cijfers verschillen, maar Nederlandse webshops laten tot 4.2 miljard euro aan omzet liggen door gebrekkige digitale toegankelijkheid. Toegankelijkheid verbetert niet alleen de gebruikservaring voor mensen met een beperking, maar ook voor ouderen en mensen met tijdelijke beperkingen (zoals een gebroken arm). Toegankelijke websites laden vaak sneller en zijn beter geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO). Meer bedrijven investeren in toegankelijkheid vanwege de groeiende markt van oudere gebruikers en mensen met een beperking.

Genoeg redenen om maatregelen te gaan nemen zodat je webshop voldoet aan de EAA. Hoe je dit in gang kunt zetten en waar je rekening mee moet houden zetten we voor je op een rijtje.

Stappenplan voor het voldoen aan de EAA

Omdat 28 juni snel dichterbij komt hebben we een stappenplan gemaakt met de acties om te kunnen voldoen aan de EAA:

  1. Een audit uit (laten) voeren

  2. Toegankelijkheidsverklaring opstellen

  3. Ontwikkelaars, designers en content editors trainen

  4. Testen met gebruikers met beperkingen

1 - Een audit uitvoeren

Tijdens een accessibility audit toets je je website op de WCAG 2.1 AA principes. In het kort houdt dit in:

  • Kan de website zonder muis worden bediend?

  • Is er voldoende contrast tussen tekst en achtergrond?

  • Heeft elke afbeelding een duidelijke alt-tekst, wanneer dit nodig is?

  • Zijn formulieren en interactieve elementen goed gelabeld?

  • Werkt de website goed met screenreaders zoals NVDA of VoiceOver?

Daarnaast bestaat een audit uit een technische check van de HTML, de semantiek van de pagina’s en worden ARIA labels gecheckt.

Uit een audit komt een rapport met verbeterpunten per paginatype voor je website. Bluebird Day kan je ondersteunen met dit proces. Vanuit een audit kunnen verbeterpunten door een developmentteam worden aangepakt. Hierna zouden de resultaten van een audit opnieuw gecheckt kunnen worden.

2 - Verklaring toegankelijkheid opstellen

Onder de regelgeving valt dat er een toegankelijkheidsverklaring moet worden opgesteld en dat deze beschikbaar is op de website. Wanneer er nog geen audit heeft plaatsgevonden, kun je een voorlopige toegankelijkheidsverklaring plaatsen. In deze verklaring kun je aangeven:

  • De huidige status van de toegankelijkheid van je website of applicatie.

  • Welke stappen je organisatie onderneemt om te voldoen aan de European Accessibility Act (EAA) en WCAG 2.1 AA.

  • De planning voor het uitvoeren van een officieel toegankelijkheidsonderzoek.

  • Contactinformatie, zodat gebruikers toegankelijkheidsproblemen kunnen melden of om hulp kunnen vragen.

Een tijdelijke verklaring moet gedateerd worden en er wordt aangeraden deze elke 6 maanden, of na elke grote verbetering, te herzien.

Tijdelijke verklaring niet meer nodig?

In de volgende twee situaties is het niet meer nodig om een tijdelijke verklaring te hebben: (1) zodra je website of app volledig voldoet aan WCAG 2.1 AA en dit is bevestigd met een officiële audit en (2) als je een definitieve toegankelijkheidsverklaring kunt publiceren, waarin je naleving garandeert en alleen nog periodieke controles uitvoert.

Tip: noteer in de verklaring wanneer de volgende update gepland is, zodat gebruikers weten dat je actief aan toegankelijkheid werkt.

3 - Ontwikkelaars, designers en content editors trainen

Accessibility is een drietrapsraket van design, development en content. Elke discipline is belangrijk in de ketting. Bij Bluebird Day worden alle developers en product owners getraind in het schrijven van toegankelijke code en teksten. Daarnaast voeren onze developers ook actief audits uit. En hebben we geautomatiseerde tools beschikbaar die basale accessibility issues detecteren op live websites. Wanneer er bijvoorbeeld een accessibility issue ontstaat door opgevoerde content in een CMS signaleren we dit snel. Verder werken we nauw samen met design collega’s zodat accessibility issues al in de design fase kunnen worden voorkomen.

Er zijn verschillende tools en trainingen beschikbaar om toegankelijke content te kunnen schrijven en beheren en om toegankelijke designs te maken. Neem contact met ons op wanneer je hier ondersteuning voor wilt.

4 - Testen met (of als) gebruikers met beperkingen

Er zijn verschillende bureaus die je kunnen helpen met gebruikerstests. Je kunt zelf ook testen hoe de website werkt als gebruiker met een beperking. Houd hierbij rekening met de volgende scenario’s:

  • Kan iemand zonder zicht door de site navigeren met een screenreader?

  • Kan iemand met motorische beperkingen de site volledig met het toetsenbord bedienen?

  • Zijn instructies en foutmeldingen duidelijk voor mensen met cognitieve beperkingen?

Hoe organiseer je toegankelijkheidstests?

Werk samen met testgroepen via organisaties zoals: Stichting Accessibility & Bartiméus Fonds of de oogvereniging. Test met echte gebruikers om toegankelijkheidsproblemen in je webshop op te sporen.

Laatste takeaway

De European Accessibility Act is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om je digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep. Door nu actie te ondernemen, voorkom je niet alleen mogelijke sancties en reputatieschade, maar verbeter je ook de gebruikerservaring en vergroot je je potentiële klantenbestand. Toegankelijkheid is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces dat bijdraagt aan een inclusieve en toekomstbestendige digitale wereld. We werken graag met je samen om de pijnpunten uit je bestaande website te tackelen en zetten je nieuwe shop op volgens de EAA standaarden.

Neem contact op